eevin mehuhetki

Kyllä minä nyt niin mieleni pahoitin

eevin mehuhetkiEevin mehuhetki päättyi mietteliäästi, kun hän tajusi elämänsä realiteetin vuonna 2009: Minä olen nainen.

Olen nainen, siis sitä sukupuolta jota stereotyyppisesti lokeroidaan siveelliseen ja siroon lokeroon. Joka on nätti ja jonka tehtävä on synnyttää uusia veronmaksajia. Sukupuoli, jonka edustajia on aina hyssytelty. Eihän nainen voi nostaa älämölöä epäreiluuden kohdatessaan, taikka puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Mutta tänään ei keskitytä näihin suuriin ongelmiin, vaan tapani mukaan tuon esiin ne pienet, mutta sitäkin rasauttavimmat vääryydet. OKAY BOYS AND GIRLS, LET’S BEGIN!

Mikä on se olettamus, että jokaisella naisoletetulla on mukanaan jonkin sortin veska (tunnetaan myös nimellä Bermudan kolmio jossa kuljetetaan mukana kaikki perseestä perämoottoriin), joka keikkuu mukana toisella olkapäällä. Olen tehnyt tällaisen olettamus päätelmän siitä, että naisten vaatteet eivät tunne käsitteitä taskut. Ihan oikeasti, kun sinne Leviksen Mile High Super Skinny -farkkujen taskuun mahtuu hätinä edes pieni purkkapötkö. Parhaimmillaan ne taskut on vain ommeltu näön vuoksi housuihin, niiden ollessa oikeasti vain utopinen ajatus.

Taskuista puheen ollen: Ostin hetki sitten pitkän trenssin. Intopiukeana puin sen päälleni kevään saapuessa. Sitten se iski: kädet eivät sujahda minnekään. Missä on takkini taskut? Avaan liehuvan takkini kuin itsensä paljasta konsanaan ja varmistun asiasta: Kyllä, tähän on ommeltu taskupussit. Jatkan taskujen suun etsintää käsilläni ja alan jo muistella foliohatun taitteluohjeita. Miksen saa kättäni taskuun, vaikka se selkeästi on olemassa????

Sitten huomaan sen:

NE TASKUNSUUT ON OMMELTU KIINNI.

NIINKU MIKSI?!

Ylipäätään, mikä on tämä villitys, että about kaikista markkinoiden  päivittäistavaroista on olemassa miesten ja naisten versiot. Ei siinä, että naisten ja miesten saippuat ovat erikseen, mutta miksi se miesten tuote on aina luokkaa 12 in 1, jolla voi pestä itsensä lisäksi lattiat, ikkunat, auton, koiran, hevosen, naapurin kissan, lapsen, pyykit, uunin, vessanpöntön ja kahvinkeittimen. Samaan aikaan naisille heitetään sen yhden hiuskuontalon pesemiseen ainakin se kaksi pulloa, omassa tapauksessani tarvitsen hiustenpesuun kolmen pullon tökötit ja suihkun jälkeen vielä kaksi eri hoitoainetta hiuksiin jätettäviksi.

Sitten on näitä tuotteita, mistä ei ymmärrä miksi niitä täytyy eritellä miehille ja naisille. Kaikkein älyttömimmät näistä ovat mielestäni hammastahna ja huulirasva. Millä tavalla miesten ja naiset legot eroavat toisistaan, että ne tarvitsevat omat hammastahnat? Tai huulet? Samaten karvojen poistoon liittyvät geelit ja vaahdot. Rainbowin naisten ihokarvojenajogeeli maksaa 3,25 ja siinä on 200ml tavaraa. Miesten vastaava purkki näyttää maksavan 1,25 euroa ja sisältää 300ml.

Ihan oikeesti, se on samaa paskaa eri purkissa, mutta koska toinen on suunnattu naisille, hinta pompahtaa ylöspäin samaan aikaan, kun tuotteen määrä menee alaspäin.

Jos joku osaa kertoa, mikä logiikka tässä kaikessa on, olen kiitollinen.

Vasenkätisyys

eevin mehuhetki

Eevin mehuhetki päättyi ikävästi, kun jälleen kerran hän huomasi kuinka maailma hänelle nauraa.

Kahvikupit, ovenkahvat, purkinavaajat, viivoittimet, sakset, urheiluvälineet, ns. “jenkki pulpetit” ja etenkin virastojen kynätelineet nauravat räkäisesti minua päin. Miksikö? Lainaan Apulantaa: Minussa on ongelma, jokin virhe ohjelmoinnissa.
Tämä ongelma on toisinaan vaikeuttanut elämääni, toisinaan tarjonnut etuja. Jotkut ymmärtävät minua paremmin, toiset huonommin. Ai mikäkö tämä maailman suurin ongelma on?
No se, että on berberistä olla vasenkätinen maailmassa, joka on suunniteltu oikeakätisille. Ja tämä ei ole edes vitsi!

“Eevi, et kyllä nyt jaksa kitistä tälläsestä asiasta. Miten muka maailma syrjii sua?” Oh, I’m glad you asked!

Kaikki varmaan muistavat koulun kuvaamataidon tunnit. Luokassamme oli 21 oppilasta ja kaikille oli omat sakset. Ja tietenkin myös kaikki oikeakätisille. Pieni ja vielä suurikin Eevi on kerran jos toisenkin tukahduttanut aggressiotaan luokassa, kun leikkaaminen ei onnistu niillä oransseilla pikku saksilla.
Turha toive oli myös se, että liikuntatunnilla olisi saanut oikeaan käteen räpsän, tai että sählymailan lapa olisi ollut sinulle oikein päin.

Käsin kirjoittaminen saa aina kyseenalaistamaan elämän tarkoituksen. Kun käsi pyyhkii koko ajan tekstin yltä, voi olla varma että sekä teksti, että oma käsi ovat epämääräisessä sotkussa. Aiemmin mainitsemani “jenkki pulpetit” (eli pulpetti jossa tuoli ja työpöytä ovat kiinteästi kiinni toisissaan) ovat alkaneet yleistyä eri kouluissa. Harmi vain, että jokainen tällainen pulpetti johon olen itse istahtanut on suunniteltu oikeakätisille.
Yhdessä mallissa kätisyyden pystyi vaihtamaan, mutta tällöin asetin itseni samalla mottiin. Jotta pääsin liikkumaan pois pulpetista, täytyi pöytä siirtää takaisin oikealle.

Ja entäs ne virastojen kynätelineet? Silloin ongelma on vähäinen, jos kynätelineen pystyy ottamaan kauniiseen käteensä ja siirtämään koko helahoitoa siten, että pystyt kirjoittamaan valitsemallasi kädellä. Mutta auta armias, kun se naru on pultattu kiinni siihen pöytään ja sen pituus ei riitä vasemmalla kädellä kirjoittamiseen. On myös erittäin noloa, kun et kiinnitä huomiota missä se kynäteline on, ennekuin sen kynän otat ja kiskaisetkin koko laitoksen vahingossa menemään. Hups.

Toisinaan keittiövälineetkin aiheuttavat harmaita hiuksia. Kaatonokkaisista kauhoista ei ole mitään iloa, sillä nokka osoittaa aina väärään suuntaan. Enkä tosissaan lähde edes kertomaan toveristamme purkinavaajasta. Tiesittekö, että vasenkätisyys on toisinaan myös kalliimpaa, kuin oikeakätisyys? Oikeakätisten sakset maksoivat 18,90€, siinä missä saman merkin vasenkätiset 21,90€. Saanko jo vetää esille tasa-arvo kortin?

“Vali vali, jäkä jäkä, eikö missään ole mitään positiivista?”

Noh, nyt kun kysyit niin itseasiassa on. Tutkimukset ovat osoittaneet, että vasen ja oikeakätiset käyttävät eri tavoin vastakkaisia aivolohkojaan. Tämä muunmuassa tarkoittaa sitä, että vasenkätisiä pidetään luovempina ajattelijoina, heillä esiintyy parempaa ongelmien ratkaisukykyä ja he havaitsevat nopeat muutokset paremmin kuin oikeakätiset.

Vasurit hämmentävät vastuksen urheilussa lyödessään tai heittäessään ns. “väärällä kädellä”. Vasenkätisyyden on arvioitu säilyneen evoluution mukana juuri siitä syystä, että siitä on hyötyä esimerkiksi taistelutilanteissa.

Vasenkätisillä on myös oma päivänsä, jota vietetään 13.8. Tätä ainakaan toistaiseksi ei ole oikeakätisillä.