Jokaisen lomakauden kynnyksellä tuhannet kaupunkilaiset lastaavat pakaasinsa autoon ja kurvaavat kohti maaseutua. Äkkiseltään vaikuttaisi siltä kuin he pakenisivat jotain. Kyselyissä kaupunkilaiset perustelevat maalla lomailun hiljaisuudella, saasteettomuudella ja ylipäätään tarpeella katkaista arki.
Onko tämä siis ymmärrettävä siten, että ihmisen luoma tiivis väestökeskittymä ylikuormittaa tajuntamme? Aika ajoin joudumme hakeutumaan ympäristöön, jossa alati aistejamme pommittavat signaalit loistavat poissaolollaan ja aiemmin meitä ympäröinyt taustakohina on vaimennut. Yllättäen kaikki tuntuu paljon selkeämmältä ja helpommin tulkittavalta.
Perjantain koitettua myös minä pakkasin tavarani ja lähdin kohti rannikkoa sekä siellä sijaitsevaa rantamökkiä.
Lyhyt reissu pois arkirutiineista maistuu toki aina, mutta tällä kertaa tähtäimessä oli aivan toisenlainen rauha. Vuosikymmenien aikana maailmamme on muuttunut yhä enemmän sähköiseksi ja Leevi and the leavingsin ”Onnelliset”-kappaletta lainatakseni voinen todeta, että joka kotiin on ehditty jo hankkia tuvan täydeltä elektroniikkaa. Stereot, televisiot, mikroaaltouunit ja videonauhurit aiheuttavat kiinalaisvalmisteisine muuntajineen saastetta, jota kutsumme radiotaajuushäiriöiksi.
Kuten globaalit ilmansaasteetkin, ovat myös RF-häiriöt täyttäneet ympäristömme kauttaaltaan. Ylimääräiset elektromagneettiset purinat häiritsevät huomattavasti laitteita joiden toiminta perustuu langattomuuteen. Sähköinen saaste voi pahimmillaan estää radioaalloilla tapahtuvan kommunikoinnin kokonaan. Erityisesti häiriöt ovat havaittavissa pitkillä radioaalloilla, eli siellä, missä voimme esimerkiksi kuulla radio-ohjelmia ympäri maapalloa. Edellä mainitusta syystä on minustakin tullut radiohäiriöpakolainen. Vaikka asunkin maalla ja jotakuinkin keskellä peltoja, kantautuu ympäröivästä asutuksesta radiotaajuista taustakohinaa, joka häiritsee herkkää korvaani. Kuten ilmansaasteitakin, voi radiohäiriöitä onneksi vielä päästä pakoon.
Eristäytyminen kauas ympäröivästä asutuksesta tai muista yksittäisistä häiriölähteistä, kuten sähköverkon muuntajista luo DX-kuuntelulle aivan toisenlaiset edellytykset.
Antennirakentelu on terapeuttista
Radioerakolle on toisinaan hyvin terapeuttista rakennella tilanteeseen ja olosuhteisiin sopivat antennit itse. Olettaen, että kaikki menee putkeen, kuluu aika kuin siivillä ja virittelyn lomassa voi saada useamman tunnin keuhkojen täydeltä ulkoilmaa. Tällä kertaa valitsin antenniksi perinteisen pitkälanka-antennin, jota vedin metsään useita kymmeniä metrejä. Pitkälanka ”vetää” sitä paremmin, mitä pidemmäksi johdinta saa ulotettua. Langan päähän rakentelin sovittimen, jonka osat anastin vanhasta tietokoneen virtalähteestä (kierrätystä!) Kun sitten illan saapuessa kiinnitin juuri valmistuneen antennin vanhaan National Panasoniciin, rasahti radion kaiuttimesta korvia huumaava hiljaisuus, joka viritintä pyöräytettäessä vaihtui satojen radioasemien aikaansaamaan mekkalaan. Lukuisten asemien lomasta ehdin tunnistaa ainakin Englannin rannikolta lähettäneen Radio Carolinen sekä saksasta vanhoja musahittejä tuuttaavan Mi Amigon. Viritintä yhä pyöritellessä alkoi yön tunteina erottua myös muita pienitehoisia, ja ennestään lokista puuttuneita lyhytaaltoasemia. Mahtavaa!
Siellä minä olin, erossa kaikesta, mutta silti kaiken keskellä. Rauha ei kuitenkaan ole ikuista vaan etäämmältä kantautuva ilmalämpöpumpun ajoittainen surina muistuttaa siitä, kuinka nämä RF-saarekkeet käyvät vuosi vuodelta yhä ahtaammiksi. Ennen uudistamisen huumassa kehitettäviä langattomia IOT-himmeleitä olisikin hyvä tarkastella ympärillämme vallitsevaa sähkömagneettista saastetta ja miettiä keinoja sen vähentämiseksi.
Miten sinä voit vaikuttaa
Pahimmillaan radiotaajuushäiriöt voivat vaikuttaa kodinkoneiden ja kodin viihde-elektroniikkaan haitallisesti. Häiriöt ilmenevät usein laitteiden vikatiloina tai epänormaalina käyttäytymisenä.
Erityisesti vanhat hakkurivirtalähteet aiheuttavat RF-häiriöitä. Häiriöitä tuottavat usein myös kehnosti suojatut LED-lamput sekä niiden virtalähteet, kuten esimerkiksi jouluvalot. Erityisesti Aasiasta tuotujen sähkölaitteiden virtalähteet ovat aiheuttaneet häiriöitä.
- Varmista, että käytetty elektroniikkatuote täyttää EMC-direktiivin ja näin ollen omaa CE-merkinnän.
Noudata myös valmistajan ohjeissa esitettyjä suosituksia.
- Korjaa tai vaihda viallinen sähkölaite (myös paloturvallisuuden kannalta aiheellista)
- Kytke käyttämättömänä olevat sähkölaitteet pois päältä.
- Myös huonosti suojatut kaapelit, kuten usb-johdot ja HDMI-kaapelit voivat aiheuttaa RF-häiriöitä. Käytä vain laadukkaita.
Viikon poiminta radioaalloilta:
Radio Seaqull, Harlingen, Alankomaat - 1602kHz (Jenni Baynton)
Tämänkertainen poiminta on edellisen tapaan omanlaisensa harvinaisuus ja liittyy myös vahvasti Radio Carolinen historiaan. Harlingenin satamakaupungissa Pohjanmeren rannikolla sijaitsee Jenni Bayntoniksi ristitty radiolaiva, joka lähettää 1kW:n teholla vaihtoehtoista musiikkia menneiltä vuosikymmeniltä. Radio Seaqulin ohjelmistossa blues, jazz ja americana ovat vahvasti läsnä. Myös radion juontajakaarti on hämmästyttävän monipuolinen; juonnettuja lähetyksiä onkin kuultavissa varsin tiuhaan.
Tämä valopilkku radioaalloilla on kuultavissa kevätiltoina ajoittain kohtalaisen hyvin. Satunnaisesti aseman päälle voi pyrkiä muita samalla taajuudella lähettäviä radioasemia, kuten kerran kuukaudessa Virroilta lähettävä Scandinavian Weekend Radio. Edellä mainituista sekoista huolimatta on kuuluvuutta kelistä riippuen mahdollista hakea lähes päivittäin. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan aluksen sekä itse radion historiaan osoitteessa http://radioseagull.com jossa myös radion verkkokuuntelu on mahdollista - Väkisinkin hiipii mieleen ajatus, että juuri tämänkailtaista radiotoimintaa kaipaamme enemmän!
Kirjoittaessani tätä blogitekstiä, oli asema kuultavissa yöaikaan klo 21.00 eteenpäin. Parhain vastaanotto saavutettiin viikonlopun aikana kello 02.00 tienoilla mutta hyvin nopeasti myös joku muu vieraskielinen kanava pyrki häiritsemään kuuluvuutta.